Kalibreren

Om gebruik te kunnen maken van de ispindel moeten we deze eerst kalibreren. Voor het kalibreren maken we gebruik van software om een formule te krijgen die uniek is voor jou ispindel. Hier kun je de gegevens invullen die jij met jouw ispindel meet. Zorg er eerst wel voor dat de ispindel verbinding heeft met het Wifi netwerk. Hoe dit moet lees je hier.

Je pakt een bak water en je meet hiervan hoeveel Plato dit is en je legt hier de ispindel in. Bij ubidots lees je nu de hoek af bij tilt. Deze gegevens vul je nu in en je klikt op Add. Je zult zien dat de gegevens bij tilt een beetje variëren vul dus een stuk of 3 hiervan in

Nu voeg je suiker toe aan het water en roert dit goed door, Kies voor bv 5 plato. Hier leg je weer je ispindel in en in ubidots lees je weer de hoek af bij tilt. Ook nu vul je weer een stuk of 3 verschillende hoeken in.

Doe dit ook bij bv Plato 10/15/20. Als je dit hebt gedaan krijg je een grafiek vergelijkbaar als onderstaande foto.

Onderaan zie je nu Degree 2 en Degree 3

Maak een printscreen van dit alles en sla hem op. Je kunt hem dan altijd weer bekijken want je zult dit nog nodig hebben.

We gaan enkel gebruik maken van de onderste formule omdat deze erg precies is.

Je schrijft de formule als volgt: 0.0002621141*tilt^3-0.035401589*tilt^2+1.971109728*tilt-30.924268218

Deze formule kunt je onderaan invullen bij polynominal in je instellingen van de ispindel.

Een ispindel die is gekalibreert op locatie A met kraanwater van locatie A zal op locatie A een bijna perfecte weergave geven. Als deze ispindel op locaie B word gebruikt kan het zo zijn dat deze niet de waarde van locatie A weergeeft maar een hogere of lagere weergave. Dit kan oplopen tot een verschil van wel 6 SG.  Stel hij geeft op locatie B een afwijking van 6 SG hoger dan wil dit nog niet zeggen dat hij deze afwijking elke keer geeft. Het kraanwater op locatie B veranderd constant. Het kan dus best zo zijn dat de ispindel eenmaand later op locatie B een afwijking heeft van maar 3 SG.

Gebruik de ispindel dus als een leuke tool om je vergisting te volgen en om te zien wanneer de vergisting klaar is. Meet dus bij begin vergisting altijd op de ouderwetse manier en als de vergisting gestopt is ook op de ouderwetse manier. Alleen dan weet je zeker wat de vergisting werkelijk heeft gedaan.